Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

Longva Arkitekter has designed the new Nord-Østerdal High School, located in the small rural town of Tynset, Norway, this is a  building which stays true to the Scandinavian minimalism and demonstrates nature- friendly design principles.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

The school is placed on a small hill offering impressive views to students and staff, yet the challenging site and its limitations resulted to a rather compact and rational plan.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

Moreover, the harsh climatic conditions of the area,very cold winters and hot summers, inspired the architects to organize the school building around a large, indoor communal atrium, around which are gathered all key communal spaces, such as study rooms, group and socializing areas. Each school department has a view into this space in order to emphasize equality and encourage communication between the staff and students.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

The Nord-Østerdal High School also features a theater room, the ‘Blackbox’ Theater, which is designed to host all relevant dance and drama activities.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

The school’s large and complex educational program, offers many different study disciplines including both academic and practical subjects. Longva Arkitekter translated this educational diversity into an exemplary set of distinct spaces and rooms that successfully accommodate all educational activities and offer an excellent environment for education and recreation.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

The space organization of the building is rather simple and straightforward yet it communicates very well a clear and efficient space hierarchy. While all socially related spaces are designed to look through the atrium, all classrooms are placed against an outside wall, while all construction and machine workshops are placed in the basement area with windows looking into the communal area.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

The dominating material in the building is wood; a natural choice since the building is located in one of the most important forest areas in the region that has a great forestry industry too.  Longva Arkitekter used wood to craft all major design elements and structures of the building; such as staircases, walkways and roof all made from solid wood.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

The interior wall surfaces are made mostly from birch and spruce veneers, while the exterior façade cladding is a mixture of horizontal and vertical timber weatherboarding. The warmness of wood internally contrasts the cold and shiny use of in-situ terrazzo marble that is used in all communal spaces while the teaching rooms feature a more matt and safe material such as rubber.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

The extensive and diverse use of wood throughout the building gives a warm and comforting ambiance to all spaces, while key structural elements such as the wooden columns in the main atrium or the wave-formed slatted wood walls of the ‘Blackbox’ merge the notion of linearity and organic architecture.

Nord-Østerdal High School by Longva Arkitekter

©Ivan Brodey

Words: Ivi Vassilopoulou


Leave a Reply