Le49 – APOLLO Architects & Associates

Located on Mount Kamakura, this site boasts a stunning view overlooking Sagami Bay. To enhance this APOLLO Architects & Associates have kept the design of this residential home relatively simplistic. However the site is irregular in shape challenging the architects who overcame this with an irregular layout.

 Le49 - APOLLO Architects & Associates

The ground floor contains the bedrooms and bathrooms, whilst the living room and kitchen are on the second floor. In keeping with the simplistic interior, the kitchen amenities are mostly contained within the surfaces of the cupboards and a sleek, triangular table fills the space. The flooring, walls and furniture are all conservatively coloured, drawing attention to the exposed beams of the ceiling.

    The bedroom also features an unusual experience with a glass walled bathroom, using surrounding greenery as screening, integrating the landscape within the design.     The bedroom also features an unusual experience with a glass walled bathroom, using surrounding greenery as screening, integrating the landscape within the design.

The most striking feature of the house is of course is the pentagonal roof made of exposed timber beams and steel supports. Although bold, the roof does not overpower the rooms as expected; it enhances the views over the bay by framing the landscape.

    The bedroom also features an unusual experience with a glass walled bathroom, using surrounding greenery as screening, integrating the landscape within the design.     The bedroom also features an unusual experience with a glass walled bathroom, using surrounding greenery as screening, integrating the landscape within the design.

Also included in the design is a workshop for one of the residents on the ground floor, which is formed of a selection of closed rooms. The first floor takes a different approach and is all open plan, the kitchen, living and dining room are all combined to allow the residents to enjoy the views from every angle.

    The bedroom also features an unusual experience with a glass walled bathroom, using surrounding greenery as screening, integrating the landscape within the design. Le49 - APOLLO Architects & Associates

The bedroom also features an unusual experience with a glass walled bathroom, using surrounding greenery as screening, integrating the landscape within the design.

 Le49 - APOLLO Architects & Associates

The windows were specifically calculated by APOLLO Architects & Associates to frame the surrounding forest and ocean whilst storage spaces are neatly stowed away within the wall cavities.

 Le49 - APOLLO Architects & Associates

As you descend the narrow slope while facing the ocean, the triangular pilotis at the entrance to the house come into view. This approach enhances the delicate structural properties of the design. A memorial tree planted in the courtyard outside the first floor workshop breaks up the irregular shape whilst ensuring a certain degree of privacy without shutting out all natural light.

 Le49 - APOLLO Architects & Associates Le49 - APOLLO Architects & Associates

Le49 - APOLLO Architects & Associates Le49 - APOLLO Architects & Associates

Kurosaki/APOLLO Architects & Associates

Photography : Masao Nishikawa

Words: Jessica MacNally


Leave a Reply