Hideg House by Béres Architects

Béres Architects created a family holiday house that sits on a cliff in a stunning hillside location in the outskirts of Koszeg, a charming historical town in Hungary.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

The architects designed a residence that forms a dialogue with the surrounding landscape; a dynamic structure with an evident sculptural feel that converses with nature whilst it complements the astounding beauty of the nearby forest.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Attila Béres describes the floor plan of the house as ‘an abstract footprint of a family’s lifestyle’, where the need for comfort and efficiency meet sophistication and stylish design; all reflected in this dwelling’s form and ambiance.  The structure has a distinctive feeling of lightness, as it floats above the landscape topography, while the design remains bold with strong characteristics.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

The house is fundamentally formed by two parts that are tied together with a thick black frame. As these two units are taken apart, they create a space that essentially becomes the focal point of the residence; a covered terrace, which allows the residents to indulge in impressive views of the adjacent scenery featuring rocks and woods.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Additionally, another strong connection with the surrounding topography is being revealed; large, wide openings allow an ample amount of natural light inside the house, while they frame impressive external views, essentially enabling the building to become a segment of the existing landscape.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

The interior features a set of spaces that diverge from the roughness of the exterior terrain. The contrast between the rough sawn larch cladding stained black on the façade and the same material but with a natural, smooth finish on the inside leads visitors towards the interior space, where the bright, neutral white surfaces attract impromptu sky colours and landscape reflections, bringing in a playful, surprising feeling.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Internal areas demonstrate a minimalist aesthetic; essentially  evoking an atmosphere that is calm and comfortable while it allows the intensity of the surrounding nature to penetrate the building and enhance the domestic ambiance.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Furthermore, Béres Architects crafted a house that is aesthetically pleasing as well as a building that effectively responds to the diverse and challenging climatic conditions of the area.  Eventually, they created a residence that is environmentally friendly, as it successfully demonstrates low energy consumption and moderate building cost.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Béres Architects accomplished to bring the built and the natural together in harmony while they created a set of both internal and external spaces that feel natural, effortless and sophisticated;  a timeless piece of residential architecture.

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

© Tamás Bujnovszky

Hideg-ház by Béres Architects

Site plan © Béres Architects

Hideg-ház by Béres Architects

plan © Béres Architects

Hideg-ház by Béres Architects

elevations © Béres Architects

 

Words: Ivi Vassilopoulou

 


Leave a Reply