De Burgemeester Complex by Studioninedots

Amsterdam-based architects Studioninedots have transformed a blank, abandoned office building in the city of Hoofddorp,The Netherlands, into a vibrant multi-tenant complex. The architects’ transformation re-introduces a building that is highly efficient, artistic yet brutally honest about its past as it adapts to the modern day needs of inhabitation.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

The architects truly engaged with De Burgermeester while they focused merely on renovating it but they aimed to discover the true potential of this building and literally bring it back to life. The final outcome is a structure which successfully adapts to the present-day context and contemporary requirements; from being an old, rigid building, De Burgermeester has been turned into a flexible and sustainable structure.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

Studioninedots‘ new design introduces a multipurpose building that demonstrates a flexible character in terms of spatial organization and occupation. Work-spaces are fitted out without any frill so more resources could be channeled into one spectacular, shared amenity that boosts the whole building.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

As part of the design agenda to open the building to the city, architects added glass partition walls to reinforce the feeling of openness and transparency whilst offering impressive views of the surrounding neighborhood and generous amounts of daylight in most internal spaces.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

De Burgermeester also features a rough, column free-load-beating concrete interior due to the removal of the old building’s suspended ceilings, in order to reveal the authentic concrete floor with T-Beams.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

The success of the design lies mainly in the creation of a vertical lobby that features an open staircase where people get to meet face to face. This space performs as the heart of the building, allowing people to mix together and embrace human interaction.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

Studioninedots architects have even given a name for this communal area by calling it ‘We space’ referring to the ultimate idea of co-existence and the art of communication.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

The lobby features a 14 meter-tall void that houses a giant, sculptural staircase, undeniably the most dominant element of the space. The iconic staircase is made out of steel and is wrapped with plain sheets of plywood, finished only with transparent varnish, while it features custom-made railings, making this an understated piece of excellent craftsmanship.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

Apart of the elemental function of the stair to link different floors, here it acts as a meeting point, a communal hub where people stop, chat and mingles; the staircase is merely just a transitional area, it virtually becomes a distinctive room itself.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

De Burgemeester Complex by Studioninedots

© Peter Cuypers

Eventually the staircase gives De Burgermeester a strong, collective identity, allowing its occupants to not feel restricted internally but rather as being part of a larger world.

De Burgemeester Complex by Studioninedots

©Studioninedots

De Burgemeester Complex by Studioninedots

©Studioninedots

De Burgemeester Complex by Studioninedots

©Studioninedots

De Burgemeester Complex by Studioninedots

©Studioninedots

De Burgemeester Complex by Studioninedots

©Studioninedots

De Burgemeester Complex by Studioninedots

©Studioninedots

 

Words: Ivi Vassilopoulou

 


Leave a Reply